Ondernemers
Heb jij als ondernemer behoefte aan een klankbord? Behoefte aan advies over het bestaansrecht van je bedrijf, of juist over een bedrijfsovername? Je bent bij ons aan het juiste adres. Ook wanneer je arbeidsongeschikt bent geworden en hierdoor anders moet gaan ondernemen, helpen we je graag met een passend advies.
Waarom Motivity?
Motivity bestaat meer dan 20 jaar. Onze adviseurs komen uit het bedrijfsleven of zijn zelf ondernemer (geweest) en zijn hoog opgeleid. Hierdoor zijn wij goed op de hoogte van wat er allemaal komt kijken bij ondernemen. Daarbij zijn onze adviseurs getraind om in begrijpelijke taal te communiceren zodat de inhoud ook voor mensen zonder economische of financiële achtergrond begrijpelijk is. Je krijgt praktische ondersteuning en persoonlijk, concreet advies.
Wat kunnen we voor jou betekenen?
Advies en begeleiding
We hebben ruim 20 jaar ervaring in het adviseren en begeleiden van ondernemers.
De invulling van dergelijk advies en begeleiding wordt afgestemd op basis van jouw behoefte en vraagstelling.
Daarbij kijken wij samen naar wat er speelt in jouw specifieke situatie en welke oplossingsrichtingen wij voorzien. In sommige gevallen wordt het advies en
begeleiding vergoed door de gemeente, het UWV of eenverzekeraar.
Trainingen en workshops
Wil je jezelf of je team juist verder ontwikkelen?
Ook dan helpen we je graag. Denk bijvoorbeeld aan workshops rondom thema’s als ondernemerschap, schuldhulpverlening, waardecreatie, rechtsvormen, jaarrekening lezen of fiscaliteit. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
We kunnen onder andere helpen in de volgende situaties:
- Twijfels over het bestaansrecht van het bedrijf
- Financieringsmogelijkheden, waaronder Bbz of microkrediet
- Groeivraagstukken
- Andere bedrijfsinrichting door arbeidsongeschiktheid
- Toetreding van een vennoot of juist bedrijfsbeëindiging van de samenwerking (in- en uitkoop)
- (Gedeeltelijke) bedrijfsbeëindiging
- Conflicten tussen vennoten
- Splitsen van bedrijven
- Echtscheidingen
- (Dreigend) faillissement, schulden en sanering, doorstart
- Verbeteren van de marketingaanpak
- Periodieke coaching
Levensvatbaarheidsonderzoek
Waarom kiezen voor Motivity?
Onze onderzoeken onderscheiden zich doordat er naast bedrijfseconomisch advies, ook een bedrijfskundig advies wordt gegeven. We kijken ook naar de kansen van een bedrijfsidee of bestaande onderneming, en de kansen van jou als ondernemer zelf. Zo onderzoeken wij eventueel de aanwezige en verder te ontwikkelen ondernemerscapaciteiten en -drijfveren. Ook nemen
we bijvoorbeeld mogelijkheden tot schuldsanering of herinrichting van de onderneming standaard mee in de beoordeling van de levensvatbaarheid.
Als organisatie zorgen wij ervoor dat kennis van relevante wet- en regelgeving up-to-date wordt gehouden. Deze kennis gebruiken wij in onze adviezen op bedrijfskundig en bedrijfseconomisch gebied.
Meer informatie over onze onderzoeken:
Levensvatbaarheidsonderzoek
Wanneer je als ondernemer in aanmerking wil komen voor financiering is het belangrijk om te weten of jouw bedrijf in de toekomst voldoende bestaansrecht heeft. Wij kunnen daarvoor een bedrijfseconomisch levensvatbaarheidsonderzoek uitvoeren. Daarbij stellen wij prognoses op die wij onderbouwen met een analyse van de ondernemerscapaciteiten, bedrijfsformule, markt- en bedrijfseconomische situatie. Uit het rapport blijkt of er, naar verwachting, sprake zal zijn van een levensvatbaar bedrijf en welke voorwaarden hier eventueel aan verbonden zijn. In geval van een positief advies geldt dat financiers een aanvraag vaak voldoende onderbouwd vinden om tot kredietverstrekking over te gaan of om bestaande financieringsafspraken aan te passen op de draagkracht van het bedrijf.
Ondernemers die in de problemen komen, kunnen (onder voorwaarden) voor hulp aankloppen bij hun gemeente en een beroep doen op het Bbz. Motivity verzorgt deze levensvatbaarheidsonderzoeken voor veel gemeenten in Nederland. Naast het bestaansrecht van het bedrijf beoordelen wij of de aanvraag voldoet aan de verschillende criteria van het Bbz en adviseren wij over de toepassing van deze regeling. Ook worden wij geregeld gevraagd om een second opinion te geven in geval van bezwaar en beroep.
Levensvatbaarheid speelt ook een belangrijke rol bij de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA). Voor ondernemingen kunnen wij een analyse maken welke bedrijfsactiviteiten nog wel levensvatbaar zijn en inzichtelijk maken welke maatregelen en akkoord met de schuldeisers het bedrijf weer voldoende toekomstperspectief geeft.
Uit welke onderdelen bestaat een levensvatbaarheidsonderzoek?
- Onderzoek
- Conclusies en adviezen
- Begeleiding
Wij doen onderzoek naar de historische prestaties, de marktomstandigheden, de concurrentiepositie en de actuele bedrijfseconomische situatie van de onderneming. Tevens betrekken wij de rol van de ondernemer(s) en de ondernemersvaardigheden en -drijfveren. Op basis van verzamelde informatie wordt een exploitatie-, cashflow- en balansprognose opgesteld, waarmee inzichtelijk wordt gemaakt in hoeverre de onderneming levensvatbaar is. Daarbij worden adviezen uitgebracht welke acties er noodzakelijk en wenselijk zijn om de onderneming op adequate wijze voort te zetten. Wanneer er sprake is van een niet-levensvatbare onderneming adviseren wij welke stappen er gezet dienen te worden voor adequate bedrijfsbeëindiging.
Vervolgens kunnen wij deskundige coaching en begeleiding bieden bij de praktische opvolging van deze adviezen en tijdens de periode na het levensvatbaarheidsonderzoek. Het kan zinvol zijn om je weer op de juiste weg te helpen om zo samen het bedrijf (weer) succesvol te krijgen.
Meer weten over onze levensvatbaarheidsonderzoeken?
Trainingen en workshops
Houd je kennis up-to-date met ondernemersworkshops
Wil je als ondernemer werken aan je vaardigheden? Of wil je op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen? Dan zijn de ondernemersworkshops van Motivity precies wat je zoekt. In praktische workshops geven we je tips over bijvoorbeeld bedrijfsvoering, rechtsvormen, schuldhulpverlening, faillissementswetgeving, jaarrekeningen lezen, marketing of acquisitie.
Vanaf 5 deelnemers organiseren we ook workshops op maat. Informeer naar de mogelijkheden >
Informatie voor starters
Onderneming starten niet langer een droom
Wil je een onderneming starten? Wij begeleiden je graag naar en met de start van de onderneming, en ook daarna staan we voor je klaar. Marktonderzoek, ondernemingsplan, belastingen, kredietaanvraag… Allemaal zaken waarmee je te maken krijgt als je een eigen bedrijf begint. We kunnen je hierin begeleiden. Ondernemen is een vak waarvoor specifieke kennis en vaardigheden nodig zijn. Indien nodig gaan we met jou aan de slag om deze kennis en vaardigheden te verbeteren. Het doel is dat je een onderneming neerzet die klaar is voor de toekomst. Lees meer over advies en begeleiding.
Met uitkering naar eigen bedrijf
Ook als je een uitkering ontvangt zijn er mogelijkheden vanuit het UWV of vanuit de gemeente om een onderneming te starten. Zo kun je begeleiding krijgen bij het opzetten van je eigen bedrijf, is er onder voorwaarden een starterskrediet mogelijk én kun je tijdelijk (gedeeltelijk) je uitkering behouden.