Nieuws

Staatssecretaris De Krom gaat in zaken

'Dus als we jullie vragen om een keer te komen vertellen hoe het is om als Wajonger ondernemer te zijn, dan komen jullie dat doen?' 'Dat willen wij best, maar dan sturen we wel een rekening.' Staatssecretaris Paul de Krom weet meteen met wie hij spreekt: tien ondernemers die ook toevallig een Wajong-uitkering hebben.

Het gesprek is in de hippe Creative Factory in Rotterdam. Wat de jonge ondernemers doen is heel verschillend. Er zit een schoonheidsspecialiste bij, een hondentrainer (cliënt van Motivity: Kevin Rinkes), re-integratieadviseurs, een wetenschappelijk medewerker van een kennisinstituut, een tandtechnicus en een boer. Allemaal hebben ze ervoor gekozen om een eigen bedrijf te beginnen.

Ondanks die verschillende werkzaamheden zijn ze eigenlijk net als elke andere ondernemer. Je hoort woorden als 'Passie', 'Je gaat ervoor' en 'Zonder drive moet je er niet aan beginnen'. Het is dan ook net alsof je bij een gewone ondernemerslunch bent. Ook deze ondernemers weten dat goede relaties en een uitgebreid netwerk van groot belang zijn.

Toch zijn deze ondernemers niet helemaal als elke andere ondernemer. Alle Wajongers aan tafel hebben in hun ondernemerschap rekening te houden met hun beperking. Al naar gelang de ernst ervan moet de een dat meer doen, de ander wat minder. 'Ik heb met mijn spierziekte moeten uitvogelen hoe ik met werkdruk om moest gaan. Anders ging het mis. Dat heeft even tijd gekost. Nu heb ik het goed onder controle.' Ondernemers met een beperking moeten meer doorzettingsvermogen hebben dan andere ondernemers. 'Je moet meer doen en met meer rekening houden.'

Spijt over de stap hebben ze geen van allen. Voordelen zijn er genoeg. 'Je kunt nu eenvoudiger je werktijd over de week uitsmeren. En dat is voor iemand die snel last heeft van stress of vermoeidheid wel zo prettig.'

Paul de Krom vraagt zich af waarom niet veel meer Wajongers een eigen onderneming beginnen. Het heeft met de beeldvorming te maken. In de opvoeding, het onderwijs, bij de instanties, dat is voor een Wajonger toch anders. 'Een Wajonger krijgt op zijn achttiende een uitkering. Anderen een rijbewijs'.
Hoe kan de staatssecretaris meer Wajongers als ondernemer laten beginnen? Door meer aandacht te geven aan de mogelijkheden. Dat zouden de mensen aan tafel goed kunnen doen. 'Wij kunnen door onze verscheidenheid de mensen duidelijk maken dat ondernemen voor een Wajonger zo gek nog niet is. Misschien dat we een werkgroep kunnen maken, of een platform starten.' Het was te verwachten: de ondernemers beginnen meteen met het smeden van plannen. Bron: Ministerie van Sociale Zaken

Wilt u meer weten over de hondenschool van Kevin Rinkes? Kijk dan op http://rinkeshondenschool.nl/

Werkbezoek Paul de Krom

Trots op bloeiend hoveniersbedrijf

Trots op bloeiend hoveniersbedrijf

Martijn de Groot zocht ondersteuning bij het structureren van zijn hoveniersbedrijf. Motivity hielp hem alles op orde te krijgen.

Lees meer »

Motivity's opdrachtgevers

Motivity heeft een aardig aantal opdrachtgevers met diverse hulpvragen; gemeenten en Zelfstandigenloketten roepen regelmatig de hulp van Motivity in.

Lees meer »
Bewijs voor kwaliteit

Bewijs voor kwaliteit

Motivity scoort positief op alle aandachtsgebieden van het Blik op Werk Keurmerk.

Lees meer »